Wealthy Affiliate University

mandag 26. juli 2010

Et skremmende CIA dokument lekket til wikileaks


For kort siden ble det lekket et oppsiktsvekkende, hemmeligstemplet CIA- dokument til wikileaks.org. I det siste har motstanden mot krigen i Afghanistan vært sterkt økende hos europeiske lands innbyggere. Dokumentet omhandler hvordan massemedia kan brukes til å manipulere opinionen til å snu.


Det ene avsnittet i dokumentet starter slik (sitat, oversatt til norsk):
Offentlig apati gjør det mulig for ledere å ignorere sine velgere. Afghanistan oppdragets lave offentlige profil har tillat franske og tyske ledere å ignorere den økende motstand fra folket og samtidig øke deres troppe bidrag til International Security Assistance Force (ISAF). Berlin og Paris bidrar i dag med det tredje og fjerde høyeste troppe nivået til tross for motstanden fra 80% av tyskere og franskmenn for økte troppebidrag til ISAF, ifølge en INR spørreundersøkelse fra høsten 2009.


Kvinner og barn viktigst
Nederlands regjerings fall på spørsmålet om å fremdeles bidra med tropper til Afghanistan demonstrerer ifølge dokumentet skjørheten av europeisk støtte til det NATO ledede oppdraget. I dokumentet kommer det frem bekymring for at det samme skal skje i andre land, og først og fremst Tyskland og Frankrike, de to landene som bidrar med tredje og fjerde mest soldater til Afghanistan per i dag.

I spørreundersøkelsen nevnt over begrunnet de fleste franskmenn sin motstand med at de mente et militært nærvær ikke gjør livet bedre for afghanske kvinner og barn. Tyskerne på sin side oppga frykten for et nederlag, at det ikke øker landets sikkerhet og at det ikke er deres "business" som hovedgrunner. I dette dokumentet spekuleres det altså i hvordan man skal "overtale" opinionen til å snu ved å spille på disse svarene. I Frankrike foreslås det derfor å bruke massemedia til å vise intervjuer med kvinner og barn som mener NATOs tilstedeværelse gjør hverdagen bedre for dem. I Tyskland vil man fortelle at det øker landets sikkerhet og minsker sjansene for terror.


Hva med å fortelle fakta?

Det kan virke som om fakta er mindre viktig her så lenge man får støtte til flere styrker. Etter å ha hørt svært sprikende forklaringer på hvorfor Afghanistan ble invadert, og hvorfor NATO fremdeles (!) er tilstede der, begynner jeg å lure. Om USA og NATO virkelig ønsket å rydde opp så hadde det vært gjort for lenge siden. Hvorfor er de der fremdeles? Frem til nå kan det virke som om ledelsen i landene har vært fornøyd med å gå imot sitt eget folk så lenge de har holdt seg "apatiske på grunn av det lave offentlige fokuset på krigen" som CIA skriver. Jeg synes det er skremmende at land etter land blir invadert uten klare årsaker. Det er ikke rart det dukker opp konspirasjonsteoretikere når man går til krig uten å erklære krig en gang. Hva er de virkelige årsakene til denne krigen?


Dokumentet er klassifisert som Classified (hemmelig) og NoForn (Ikke for utlendinger)

Klikk her for å gå til wikileaks og lese dokumentet i sin helhet.

Les mer om de siste wikilekkasjene i VG her, her og her.

Obama spiller selvsagt på frykt og uttaler at lekkasjene av dokumenter fra 2004-2009 setter nasjonen i fare, noe wikileaks grunnlegger Julian Assange omtaler som sprøyt.

Grunnlegger av wikileaks forsvarer offentliggjøringen av hemmelige dokumenter


9 kommentarer:

  1. jeg elsker konspirasjonsteorier =)

    SvarSlett
  2. Ja, det er utrolig at folk ikke tror at propaganda eksisterer lengre. Tror denne artikkelen handler om samme dokumentet som du viser til:

    http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3584477.ece

    Kvinnenes situasjon i Afghanistan skal brukes for å holde oppe støtten til krigen, sier det.

    Likevel klarer norsk media etterpå å kjøre tvilsomme artikler som går på AKKURAT dette:

    http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article3682619.ece

    Samme dag som denne nyheten om de to jentene som ble pisket kom, så ble visstnok 30 Nato-soldater drept. Det fikk vi ikke høre noe som helst om. 30 drepte menn mot 2 piskede jenter....

    SvarSlett
  3. ingeting på wikileaks r konspirasjonsteorier, det r orginale dokumenter som ble lekket ut fra hemmelig sikkerhet-tjenste ifølge julian assenge. det som r konspirasjonteori r siv jensens deltagelser i bildeberg-gruppen. jeg utforderer alle til å lese wikileaks og gi donasjoner.

    SvarSlett
  4. Wikileaks må ha særdeles dårlige kilder, når det såkalte hemmelige materialet fra "etteretningskilder" ikke engang greier å hverken stedfeste eller tidsangi de såkalte hendelsne som beskrives riktig. materialet er jo stappfult av slike feil som lett lar seg verifisere gejnnom offentlige kilder.

    jeg anser derfor det hele som ren, sosialistisk, for ikke si rød propagand, altså det hele er dikt og forbannet løgn. Men de letturte defaitistene bitter jo på som vanlig.

    SvarSlett
  5. Hvilke hendelser fra hvilke dokumenter sikter du til Ferdamann? Og hva er bakgrunnen for at du mener "det hele" er dikt og forbanna løgn?

    Foreløpig velger jeg å stole på wikileaks. De deler informasjonen sin gratis med nyhetsmedier, de er altså ikke tilstede for å tjene penger. De har også vunnet alle rettsakene de har vært igjennom. Om det viser seg at de ikke er til å stole på vil jeg gjerne bli opplyst om det. Sannheten er det eneste jeg bryr meg om.

    SvarSlett
  6. Blant annet hendelsen der norske soldater skal ha skutt en mann med lommelykt. Hendelsen er stedfestet til et sted hvor norske soldater ikke opererer (syd for Kabul), videre skal enheten som utførte dette være en forsyningsenhet.

    Videre...hendelsen der norske soldater skjøt en mann på motorsykkel. Wikileaks sier den fant sted i November, mens den beviselig fant sted i juli.

    Når wikileaks er såpass unøyaktig om slike hendelser, som er lett verifiserbare og kontrollerbare for dem, må man gå ut fra at resten av materialet også er fullt av feil, mangler og direkte løgn, slik det er tilfelle med det såkalte lommelyktdrapet.

    SvarSlett
  7. Om fakta i dokumentene ikke stemmer så er ikke det wikileaks sitt problem, så lenge dokumentene er ekte. Faktafeil i så viktige dokumenter understreker bare behovet for Wikileaks sitt arbeid.

    Dette dokumentet viser hvordan man bruker massemedia til å påvirke folks oppfatninger av virkeligheten. Jeg er glad vi har internett så man selv kan skape seg et mer nyansert verdensbilde enn det som presenteres gjennom kommersielle medier.

    SvarSlett
  8. Hvor har ferdamannen det fra at dette er lett verifiserbare dokumenter? Det er de selvfølgelig ikke, men USA selv har bekreftet at det er ekte dokumenter fra militæret i Afghanistan.

    SvarSlett
  9. Wikileaks er ikke unøyaktige. De bruker eks-militære og eksperter for å verifisere ektheten av alle dokumenter de mottar. Dokumentet over er ekte. At det er unøyaktige fakta i blant de 90000 andre dokumentene som nylig ble lekket viser bare hvor viktig wikileaks rolle er i dagens samfunn. Om ikke de siste dokumentene var blitt lekket hadde det for eksempel for alltid stått skrevet at norske soldater hadde drept uskyldige. Uten at dette stemmer.

    SvarSlett